La cuina d’aprofitament consisteix, bàsicament, a no tirar el menjar i reutilitzar les restes de menjar que no es consumeixen, a més d’usar els aliments que estan a punt de caducar.

Cada any es malgasten una gran quantitat d’aliments que podrien ser utilitzats. És per això que cada vegada més gent s’apunta a la cuina d’aprofitament. Com feien les nostres àvies, s’intentava treure el màxim partit als aliments i s’intentava que aquests no acabessin en les escombraries.

És molt preocupant veure la quantitat d’aliments que es tiren a les escombraries, a les nostres cases i en molts establiments. Aquests desaprofitaments contribueixen a l’escalfament global i a més, com més residus generem, més costa gestionar-los, tant econòmicament com per al medi ambient.

Idees per a aprofitar els aliments:

  • Verdures: Prepara sofregits amb les restes que et quedin o salses per a arrossos i pasta. Amb les pells pots fer cruixents per a aperitius originals i diferents. També pots preparar salses i sofregits per a conservar o congelar. Una altra bona opció és usar-los per a purés de verdures o guarnicions.
  • Fruita: Fes melmelada casolana, confitures o salses amb les fruites que estan molt madures. També pots fer macedònia i sucs o batuts, o usar-les per a afegir en alguna salsa.
    Si t’agrada el pa de pessic, són ideals per a afegir-les a pastissos o magdalenes. I quan arriba el bon temps, per a preparar gelats i semifreds. Amb algunes peles de fruites com la síndria o el plàtan, és pots fer batuts i melmelades.
  • Arròs: És dels aliments més versàtils. Pots utilitzar-ho per a amanides, per a farciments de verdures, afegir en sopes o per a barrejar-los en mandonguilles i hamburgueses, per exemple.
  • Peix: Amb peces de marisc o trossos de peix es pot fer un brou o afegir a fideus o arrossos. Amb restes de peix pots preparar pastissos de peix, ensalades russes, canapès.
  • Carn: Amb puntes de pollastre, o gall dindi, pots fer una bona amanida, unes delicioses croquetes o uns tradicionals canelons o lasanya. Usa-ho també per a un bon entrapà complet, combinant amb amanida i verdures.
  • Iogurts i lactis: són perfectes per a fer bescuits, pastissos o salses combinades amb espècies i herbes aromàtiques.
  • El pa: És un dels aliments que més es tiren quan s’asseca. Una bona idea és triturar-ho per a fer pa ratllat. Després es pot utilitzar per a mandonguilles i hamburgueses, per a gratinar algunes verdures en el forn. És un clàssic fer torrades, molles o llesques amb ou, o els deliciosos “púding” que pots combinar amb algunes fruites.

Cuina Aprofitament


Consells per fer un bon ús dels aliments:

  • Organitza els aliments que tens a casa i fes una llista prèvia del que necessites.
  • Planifica un menú setmanal amb què necessites i compra aliments frescos solts, aprofita la seva temporalitat.
  • Llegeix les les instruccions de conservació dels productes.
  • Manipula i conserva separadament els aliments crus dels cuinats.
  • Evita cuinar en excés, sobretot si no saps com aprofitar-ho.
  • Prioritza el consum d’aliments que vagin a caducar o que expirin la seva data de consum preferent, inclosos els congelats.
  • Conserva o congela les sobres d’altres plats en recipients nets, sense restes i en una grandària adequada, i aprofita-les com a ingredients en noves receptes.