La congelació és un mètode segur de conservació d’aliments que prolonga la seva vida útil. Si aquests es mantenen a temperatures constants de -18 °C o inferiors, s’inactiven els microorganismes que alteren els aliments.

Amb la descongelació, aquests microorganismes,  es reactiven quan arriben a determinades temperatures que propicien la seva multiplicació.

No tots els aliments tenen les mateixes propietats ni reaccionen de la mateixa manera davant el fred. Per aquest motiu és imprescindible saber com fer-lo.

  • La carn: cal netejar-la, llevant ossos, greix, etc.  És preferible que siguin porcions equivalents a una ració de menjar o dos. Una vegada tallada, es fica en les seves bossetes amb una etiqueta.
  • Les verdures: en general no és convenient congelar-les si es compren fresques, però si es fa, abans s’han de netejar i escaldar per a eliminar els bacteris.
  • El peix: és imprescindible netejar-ho bé abans de congelar-ho. Després ha d’embolicar-se sempre en paper. En el mercat te’l deixen preparat per a congelar en la seva bosseta.
  • Els ous no poden congelar-se amb pela perquè que esclatarien. És millor obrir-los i posar-los en un gotet o recipient tapat o amb un film transparent.
  • Altres aliments no accepten la congelació o perden moltes de les seves propietats: els guisats, els fregits, els pastissos i algunes salses a base d’ou.
  • La llet i els seus derivats (iogurt, formatge) tampoc són molt indicats per a congelar. Les fruites tampoc es congelen bé (una bona idea és pelar-les i cobrir-les d’almívar).

 

Congelats

 

Alguns tips per a congelar aliments

  • Emmagatzemar els diferents tipus d’aliments en diferents bossetes o recipients i posar-los una etiqueta d’identificació amb data i contingut.
  • Evitar congelar i descongelar diverses vegades el mateix aliment. Això pot provocar la pèrdua de qualitat del producte i fins i tot que s’arribin a produir intoxicacions alimentoses.
  • Els recipients més recomanats per a envasar els aliments són els de plàstic adequats per a fer-ho: pots congelar i descongelar en el mateix envàs, i fins i tot ficar-los en el microones.
  • En acabar de cuinar un plat, es recomana refrigerar-lo 1-2 hores abans d’introduir-lo en el congelador, perquè la congelació sigui més ràpida i la qualitat del producte es mantingui.
  • Mantenir net el congelador i eliminar el gel de les parets quan es formi.

Alguns tips per a descongelar aliments

  • Cal tenir molt de compte amb els canvis bruscos de temperatura, ja que els aliments poden contaminar-se o espatllar-se.
  • En la nevera: convé col·locar l’envàs sobre un plat o safata perquè el líquid que es desprengui no contamini altres aliments.
  • En el microones: és millor descongelar l’aliment en petites porcions, parant de tant en tant i removent el contingut. D’aquesta manera es facilita la descongelació uniforme i s’evita que s’escalfi l’exterior i romangui congelat l’interior de l’aliment. Convé cuinar immediatament aquests aliments, ja que alguna part ha pogut començar a coure’s.
  • Llegir sempre la manera de preparació de l’aliment recomanat pel fabricant: hi ha uns certs aliments, com les verdures trossejades que es venen congelades, que poden cuinar-se directament sense descongelar.
  • La descongelació idònia ha de ser lenta i a temperatures de refrigeració: és recomanable treure el menjar del congelador amb una antelació de 12 hores i deixar-la en la nevera sobre un plat o safata que reculli el líquid que es generi.

 

Congelats Verdi (Mercat Lesseps)

Gran varietat de verdures, peix, marisc i precuinats congelats, i també tenim gelats de tota mena i som especialistes en fruits secs. Tenim una línia de productes per vegans com ara hamburgueses, hotdogs i filets per vegans.