En un obrir i tancar d’ulls Nadal ja és aquí. Es una època de l’any de celebració, d’estar amb la família però també de molta despesa. Per això, estalviar és fonamental per a les economies familiars, sobretot en aquesta època de crisi en la qual vivim.

Ens agrada delectar-nos amb bons aliments, si volem aconseguir provisions de qualitat és recomanable comprar productes de proximitat i de temporada, típics d’hivern. La millor opció per a trobar-los és apostar pels mercats i el petit comerç de proximitat.

Aquests són alguns consells que ens poden ajudar a estalviar a l’hora de fer les compres i a l’hora de cuinar.

  • Planificar els menjars pensant amb antelació quin serà el menú que realitzarem. Com més aviat millor comencem a planificar i a tancar el menú que tindrem en els sopars de Nit de Nadal i Nit de Cap d’Any i en les de menjars de Nadal i Any Nou.
  • Crear un menú realista i no exagerat. Tenim la tendència de crear uns menús nadalencs excessius i dels quals després sobren ingredients i no sabem què fer amb ells. Per això, és millor establir un menú especial però raonable per no malbaratar.
  • Calcular el teu pressupost ajustat una vegada sàpigues el menú que elaboraràs. Es tracta de no sortir-te del pressupost i no comprar coses que no necessites per al sopar, així evitaràs gastar-te més diners del que tenies planejat.
  • Comprar els ingredients del menú amb antelació. Per a malgastar el mínim nombre d’aliments, haurem de fer ús del congelador. Encara que hi ha plats que poden veure’s danyats en textura i sabor si els congelem, com per exemple la pasta o l’arròs, uns altres com els guisats i sopes conserven a la perfecció cadascuna de les seves qualitats. A més, avançar les nostres receptes i així no anar amb presses els dies abans del sopar o menjar de Nadal.
  • Utilitzar productes frescos de temporada. Principalment a les fruites i les verdures. Utilitzar aquest tipus de productes serà molt més barat que si busquem un altre més especial, però que està fora de temporada com per exemple maduixes, meló, etc.
  • Aprofitar les sobres. Després d’haver invertit temps i diners a pensar, comprar i fer el teu menú nadalenc, pots aprofitar totes les sobres per a elaborar altres receptes o plats amb aquests ingredients sobrants. Així tindràs menjar que podràs congelar i menjar o preparar per als següents dies.
  • També pots donar aliments que sobren o no es faran servir per a col·laborar en campanyes de recollides d’aliments. Segur que en el teu mercat hi ha un rebost solidari per donar aliments a les persones que ho necessiten.

Esperem que aquests consells t’ajudin a preparar els plats per a les Festes de Nadal i Any Nou.

Trobaràs tot el que necessitis a les parades del Mercat de Lesseps.