A la tardor els fruits secs estan al punt i és la millor època per prendre’ls. Es quan més els necessita el nostre organisme, que es prepara per al ivern.

Són extremadament nutritius i s’han fet servir en alimentació des de l’antiguitat per les seves propietats alimentàries, la seva fàcil conservació, el seu agradable sabor i la seva versatilitat d’ús.

Els fruits secs són aliments molt energètics. Prendre’n un grapat al dia és suficient per aprofitar-ne totes les seves propietats nutricionals. Pots posar-los en un iogur o en una quallada per berenar, en amanides o en vinagretes, picats amb carns o peixos, en postres, amb formatge…

S’ha de procurar que siguin de la collita de l’any. Amb la seva closca es conserven durant més de sis mesos. Si es compren pelats, és preferible que conservin la fina cutícula que els recobreix i estiguin sense torrar, ni salar. Es guarden fins a tres mesos, en pots hermèticament tancats i en un lloc fresc, sec i fosc, com un armari, per evitar que es facin rancis els seus elements grassos.

Beneficis dels fruits secs

1. Cuiden la salut del cor

La fruita seca aporta minerals com el potassi i molt baix contingut de sodi, combinació ideal per a mantenir els nivells de pressió arterial estables. També contenen Omega-3, que ajuda a regular el colesterol.

2. Protegeixen els ossos i músculs

Són rics en minerals com el calci, potassi i magnesi. Ajuden a fortificar i contribuir en la mineralització dels nostres ossos, prevenint malalties com l’osteoporosi.

3. Aporten nutrients per a la pell i el cabell

Les ametlles o els anacards, que compten amb alts nivells vitamina E, son fonamentals per a la cura de la pell, cabell.

4. Són poderosos antioxidants per a les nostres cèl·lules

La vitamina E i el Seleni també retarden l’envelliment cel·lular, ajudant a mantenir el nostre organisme en bon estat i a prevenir malalties degeneratives.

5. Font d’energia i greixos saludables

Són essencials per a l’alimentació, ja que aporten energia i vitalitat, per a això la fruita seca és excel·lent perquè contenen greixos poliinsaturats que, a més, ajuden l’organisme a absorbir les vitamines liposolubles.

6. Afavoreixen el sistema nerviós i la memòria

La fruita seca com les nous i les avellanes són ideals per a millorar el sistema nerviós. Les propietats del festuc ajuden a mantenir l’equilibri hormonal. Afavoreix la salut del cervell i millora l’estat d’ànim. El contingut de fòsfor i magnesi és fonamental per a mantenir la salut neurològica.

7. Ajuden a mantenir un pes saludable

Per als adults majors és molt important mantenir un pes saludable, perquè l’obesitat complica i genera diverses patologies com pot ser la diabetis o les molèsties en articulacions i esquena. A més, fruita seca com les nous del Brasil ajuden a equilibrar els tiroides.

El contingut de fibra present en la fruita seca a més de regular el trànsit intestinal i prevenir el restrenyiment, també manté un pes saludable en provocar un efecte saciant i combatre l’ansietat.

 

Trobaràs els productes per fer la recepta a les parades del Mercat.